sunnuntai 21. toukokuuta 2017

Saagojen saarella

Vietin muutaman päivän Islannissa (pääosin Reykjavikissa), jossa olen muutaman kerran aikaisemminkin käynyt.
Islanti on jännittävä saari, joka on syntynyt vasta dinosaurusten tuhoutumisen jälkeen ja jossa ei ole koskaan ollut kivikautta.

lauantai 13. toukokuuta 2017

Älyllä eteenpäin

Jonas Jonasson: Lukutaidoton, joka osasi laskea. Suom. Laura Jänisniemi. WSOY, 2014.

Etelä-Afrikka ja Apartheid. Jos on syntynyt mustaksi, saa olla kiitollinen, jos pääsee tyhjentämään huusseja. Nombeko on nuori, uuttera ja älykäs. Laskemisessa hän on suorastaan nero.
Lukutaidoton joka osasi laskea
Ruotsalainen Ingmar vihaa kuningaskuntaa ja haluaisi muuttaa sen tasavallaksi. Tätä hän on opettanut myös pojilleen Holgerille ja Holgerille. Pojat ovat kaksoset, kotona syntyneet, eikä heistä ole ilmoitettu virallisesti syntyneeksi kuin toinen.

Nombeko joutuu paikkaan, jossa valmistetaan atomipommeja. Yhden pommin avulla hän onnistuu ostamaan itselleen ulospääsyn, mutta sattumalta hän saa pommin itse vaivoikseen matkustettuaan Ruotsiin. Sen paremmin kuningas kuin pääministerikään eivät ota vastaan tuntemattomia henkilöitä kahdenkeskisiin neuvotteluihin, eikä pommin olemassaolosta tietenkään kannata julkisesti huudella.

Mahdottomia yhteensattumia ja uskomattomia henkilöitä. Viihdyttävä kertomus.


tiistai 9. toukokuuta 2017

ihmissusitarina Sudenmorsiamen tapaan

Jumalankoirat Ville Hytönen: Jumalankoirat. Sammakko, 2017.

Aino Kallaksen Sudenmorsiamen mieleen tuova kertomus sekä ihmissusiaiheen, Viron että kerrontatyylin osalta.

 Kertoja, nimeltään vaikka Matias Homelin, vakuuttaa olevansa aikalaistodistaja, Turun Akatemian opiskelija. Ihmissutena olemisesta ja noituudesta syytetty Thies-niminen mies oli kertonut taistelleensa ihmissutena saatanaa vastaan.

Julmia ovat ihmiset toisilleen, niille, jotka ovat heikompia, ja niille, joita kadehtivat tai pelkäävät.

lauantai 6. toukokuuta 2017

Oman elämänsä sankari?

Tiranan sydänPajtim Statovci: Tiranan sydän. Otava 2016.

Pidin kirjasta Kissani Jugoslavia,  joten tartuin tähän kiinnostuneena.

Albania on paikka, jossa on elänyt sankareita ja jonka miehet ovat sankareita edelleen. Albania on myös paikka, jossa elämä käy yhä vaikeammaksi ja haaveet muusta yhä ihanammiksi. Elämä ei kuitenkaan ole helppoa missään, oli sitten mies tai nainen, yksin tai yhdessä. Paljonko pitää kantaa mukanaan menneisyyttään, lapsuuttaan ja syntymämaataan? Voiko entisestä koskaan päästä irti, vaikka haluaisi, ja haluaako kuitenkaan kieltää kaiken entisen? Odotuksia ja haaveita, onnistumisia ja epäonnistumisia.

Pidin tästä kirjasta paljon.

keskiviikko 3. toukokuuta 2017

Paketti romantiikkaa ja jännitystä

MorsiuskesäIhan omaksi muistiinpanokseni kerään tähän blogiin kirjoja, jotka olen tätini kirjahyllystä saanut ja lukenut. Julkaisen sitten muutaman kirjan paketteina.

Tämä ensimmäinen annos sisältää varsin kevyitä, viihtellisiä kirjoja, romantiikkaa ja jännitystäkin. Ihan mukavaa iltalukemista, ja kyllähän tällaisista ihmissuhdejutuista usein jotain pohdittavaakin jää.


 
Belva Plain: Nuoruudenystävät. Suom. Anja Meripirtti. WSOY, 2002.
Kalliista koulusta valmistuneet kolme tyttöä ovat hyvät ystävät. Koulun jälkeen kaksi kaunista tyttöä menevät naimisiin, ruma (tai rumana itseään pitävä) ryhtyy opettajaksi. Kaikki ei tietenkään mene niinkuin on haaveiltu, eivätkä kaikki ole loppujen lopuksi vastoinkäymisten tullessa aivan sellaisia kuin olisi voinut luulla. Mies/rakkaus voittaa ystävyyden.
Yhden illan lukemistona kyllä hyvinkin menetteli. Annan kirjan eteenpäin, tuskin jään kaipaamaan. 


YllätysperintöromaaniEmmi Mustonen: Morsiuskesä. Otava, 2009.
Lähi-itään erikoistunut kuvaaja Laura on sairaslomalla pommiräjähdyksen jälkeen, kun hänet pyydetään kuvaamaan jonkinlaista "maajussille morsian" -sarjaa. Muut jaksot on jo kuvattu, kaksi viimeistä on jäljellä. Laura on maalaistyttö itsekin ja maajussikeikalla hän viihtyy hyvin. Romanssihan kirjassa kehittyy ja loppu on tietenkin onnellinen.

Emmi Mustonen: Yllätysperintö. Otava, 2003.
Kuten Morsiuskesän Laura, Anna on myös maalaistyttö, opiskelee. Veljen yllättävä kuolema pakottaa Annan hoitamaan kotitilaa. Anna on muutenkin eroamassa petollisesta poikaystävästään, ja maalla ovat lapsuudesta saakka tutut miehet... Seurauksena on tietenkin romanssi ja onnellinen loppu.

kuva: Koston jumalatNämä kaksi kirja ovat tällaisia "maalla on mukavaa, mutta työlästä" -osastoa. Navettatöitä ja muuta maatilan toimintaa kuvataan tarkkaan. Romansseissa ei ole kovin paljon niin yleistä kiukuttelujen, mustasukkaisuuden ja väärinymmärrrysten vyyhtiä, mikä joskus tuskastuttaa. Ihan mukavaa iltalukemista.

Sidney Sheldon: Koston jumalat. Suom. Hilkka Pekkanen. Suuri Suomalainen Kirjakerho, 1997.
Leslie Stewart ja Oliver Russel ovat aikeissa avioitua, kun Oliver meneekin yhtäkkiä naimisiin entisen kihlattunsa kanssa. Tyttö on vaikutusvaltaisen senaattorin tytär, ja isä lupaa Oliverille tukea ensin kuvernöörikampanjaan ja sitten kohti presidentin asemaa.  Leslie seuraa vaalikampajaa ja odottaa kostoaan, joka iskee sitä makeammin, mitä korkeammalta putoaa.
Romantiikkaa, juonittelua, rumia temppuja ja yllättäviä käänteitä. Sheldonin kirjat ovat myyntimenestyksiä, kyllä tämäkin iltalukemisena maistui.


Jääkiekkoa ja tunteita

Kuvahaun tulos

Katri Lipson: Detroit. Tammi, 2016.

Jääkiekkoilija Timothy taklataan ja hän halvaantuu kaulasta alaspäin.
Paras ystävä ja pelikaveri Nathan ei käy Timothya tapaamassa, vaikka hän olisi ainoa, jonka Timothy haluaisi tavata. Sen sijaan Nathan alkaa juoda, käyttää aineita ja on menettämässä pelisopimuksensa. Muita tärkeitä henkilöitä ovat sokea strippari Janet ja Timothyn hoitaja Nellie.

Vaikuttava kirja. Hienostu kuvattu ystävyyttä, rakkautta, velvollisuutta, ihailua ja monenlaisten tunteitten yhdistelmiä ja sekoituksia. Neliraajahalvaantuneen Timothyn tilanne, ruumiillinen liikkumaton läsnäolo, se on kuvattu jotenkin niin tavattoman aidosti, että tuli uniin.