sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Atorox

Mietteitä Atorox-novellikilpailusta


Tällä kertaa lukemani tekstit eivät muodostaneetkaan yhtä kirjaa, vaan kysymyksessä oli 23 Atorox-palkinnosta kilpailevaa novellia.
 
Atorox on nimimerkki Outsiderin (Aarne Haapakoski) 1940-luvulla luoma robottihahmo, joka on antanut nimensä Turun scifi-seuran  vuosittain jakamalle palkinnolle edellisen vuoden parhaasta scifi- tai fantasianovellista. 

Monet Atorox-ehdokkaat ovat jo olleet palkinnoilla jossakin kilpailussa ennen julkaisua, osa on muuten valikoitunut julkaistavaksi. Harrastajat ovat ehdottaneet kilpailuun erikoisen hyvinä pitämiään novelleja, ehdotetuista on mukaan päässyt tavallisesti 20-25 novellia. Valikoima on siis jo alun alkaen kohtalaisen korkeatasoinen.


Tällä kertaa mukana on siis 23 novellia, jotka edustavat fantasiaa, scifia ja kauhua. Itse asiassa kauhukuvasto, aaveet, kummittelu ja sentapaiset ilmiöt ovat varsin vahvasti edustettuina. Ajallisesti novellit sijoittuvat muinaisuudesta tulevaisuuteen, myös nykyaika ja lähihistoria ovat mukana.

Hyvin erilaisia ja erilaisiin aihepiireihin liittyviä novelleja on ymmärrettävästi hyvin vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen. On vaikea edes sanoa, pidinko tuosta novellista enemmän kuin tästä toisesta... molemmat voivat olla omassa lajissaan ihan huippua.

Atorox eroaa monista muista kilpailuista siinä, että palkinnosta kisaavat ovat julkaistuja novelleja, joiden kirjoittaja tiedetään (varsinaisissa kirjoituskilpailuissahan tekstit yleensä kilpailevat nimimerkin takana). On kuitenkin vaikea sanoa, vaikuttaako kirjoittajan nimi, sukupuoli tai tunteminen jollakin lailla. Odottaako sitä joltakulta tietynlaista tekstiä, olettaako, että jonkun teksti on ilman muuta erikoisen hyvä -  tietoisesti tuollainen tietenkään ei vaikuta.


Kuvahaun tulos haulle atoroxJoka tapauksessa olen nyt valintani tehnyt ja sijoittanut novellit jonkilaiseen palkitsemisjärjestykseen. Mieluummin ehkä kuitenkin olisin vain lajitellut tekstit muutamaan eri ryhmään, esim. mainiot, tosi hyvät ja ihan huiput. En paljasta tässä novelleja, jotka sijoitin parhaiksi, mutta ehkä kirjoitan niistä sitten myöhemmin kilpailun ratkettua.  Outsiderin Atorox-kirjoja ilmestyi kaikkiaan kuusi: Atorox, ihmisten valtias (1947), Atorox kuussa (1947), Atorox Marsissa (1947), Atorox Venuksessa (1947), Atoroxin paluu 2948 (1948),  Atorox Merkuriuksessa (1948). 

Ei kommentteja: