sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Botswanan iloiset etsivätAlexander McCall Smith: Limpopon yksityisetsiväkoulu. Suom. Outi Järvinen. Otava, Seven-pokkarit, 2015.

Limpopon yksityisetsiväkoulu on Mma Ramotswe tutkii -sarjan kolmastoista osa. Naisten etsivätoimisto saa yllättävän vieraan ja selvittää muutamia vääryyksiä.

Olen aikaisemminkin kirjoittanut ristiriitaisista tunteistani tätä sarjaa kohtaan. Kirjat itsessään ovat hauskoja ja itselleni vieraaseen maahan sijoittuvina mielenkiintoisia, siksi minä aina silloin tällöin tartun Mma Ramotswe tutkii -sarjan kirjoihin. Toisaalta jotkut henkilöt kuvataan lapsenomaisen yksinkertaisina kuin siirtomaaisännän katseella, mistä en lainkaan pidä.

Omalla tavalla viihdyttävä oli tämäkin kirja, luin sen kerralla alusta loppuun. Outi Järvisen käännös on sujuva (minun sanastossani tämä on synonyymi sille, että käännös on hyvä eikä mikään erityisesti häiritse). Kannesta en oikein pidä.

Sarjan kirjoittaja Alexander McCall Smith (1948-) on syntynyt Rhodesiassa (nyk. Zimbabwe). Hän opiskeli Skotlannissa oikeustiedettä ja myöhemmin oli mukana perustamassa oikeustieteen opetusta Botswanan yliopistoon. Hän on julkaissut kymmeniä tieteellisiä teoksia (erityisesti lääketieteen etiikiikan alalta) sekä novelleja ja romaaneja aikuisille ja lapsille. 

Ei kommentteja: