maanantai 25. heinäkuuta 2016

Roald Dahlia aikuisille



Roald Dahl: Rakkaani, kyyhkyläiseni. (Kiss kiss, 1960 & Someone like you, 1953.) Suom. Pentti Saarikoski. Otava,1961.

Roald Dahl: Joku kaltaisesi. (Kiss kiss, 1960 & Someone like you, 1953.) Suom. Pentti Saarikoski. Otava, 1970.

Roald Dahl: Oswald-eno. (My Oncle Oswald, 1979.) Suom. Pentti Nieminen. Otava, 1981.


Roald Dahl (1916-1990) kuuluu siis suosikkikirjailijoihini. Pidän hänen lastenkirjoistaan, mutta upeaa tekstiä hän kirjoitti myös aikuisille.

Teini-ikäisenä luin novellikokoelmat  Rakkaani, kyyhkyläiseni ja Joku kaltaisesi. Meillä oli kerran yläasteella sijaisena opettajan puoliso, kun opettajalle oli tullut jotain äkillistä. Oppiainetta en muista, saattoi olla ihan opoakin tai jotain, missä ei ollut läksyjä ja tarkkaa opintosuunnitelmaa. Sijaisope luki meille muutaman Dahlin novellin ja ihastuin kerrassaan. En muistanut kirjailijaa enkä ollut varma kirjan nimestäkään, kun etsiskelin kokoelmaa lähikirjastosta. Silloin sitä ei löytynyt, mutta vähän myöhemmin osuin saamaan jommankumman Dahlin novellikokoelmasta käsiini ja tajusin, että tämä on sitä, mitä silloin etsin.

Muistelen, että sijaisopettaja olisi lukenut meille enemmän kuin yhden novellin, mutta varmasti en muista muita kuin "Mies etelästä" -novellin ja siinä tehtävän vedonlyönnin. Niin hirveää, mutta niin loogista. Rakastuin.

Oswald-eno ilmestyi suomeksi vasta vuonna 1981. Kirjastosta senkin sitten lainasin. Hauskahan sekin oli, ja Oswald oli aika veijari. Novelleja kyllä pidin parempana. Samaa mieltä olen edelleen, nykyään novellikokoelmat löytyvät omasta kirjahyllystä käännettävä yhteisniteenä.


Sellaisia Dahlin novelleja, joita olen usein miettinyt hetkellä ennen nukahtamista, ovat esimerkiksi "Nunc dimitis" jossa maalattava taulu liittyy ex-rakastavaisten kostoon, laivamatkavedonlyntiin liittyvä "Sukellus pottiin"  sekä "Maku", jossa myös lyödään vetoa suurin panoksin.

Dahl on mestarillinen novellisti. Pidän myös siitä, että hänen novelleissaan yleensä oikeus, lukijan ymmärtämä oikeudenmukaisuus, voittaa lopulta.

Ei kommentteja: