perjantai 17. marraskuuta 2017

Älä koskaan ikinä muutu

Ennen kuin mieheni katoaaSeija Ahava: Ennen kuin mieheni katoaa. Gummerus, 2017.

Tästä kirjasta on puhuttu paljon, joten tartuin siihen, kun kirjaston jokerihyllyssä se oli saatavana.

Kertojan mies, aviopuoliso, ilmoittaa kymmenen aviovuoden jälkeen halunneensa aina olla nainen. Kertoja kokee menettävänsä ihmisen, jota rakasti. Hän myös tuntee tulleensa petetyksi, kun puoliso ei olekaan se, millaiseksi hän on luullut. Olisiko naisen pitänyt tietää, vaistota? Mikä avioliitossa oli totta, mikä jotain muuta? Etsikö aviomies liitosta vain omaa naiseuttaan?

Kirja käsittelee tilannetta nimenomaan ja vain aviovaimon näkökulmasta. Tuttu ihminen lakkaa olemasta, tilalle tulee joku muu. Samalla koko elämä muuttuu. Vaimo ei osaa eikä oikein haluakaan olla tukena muutoksessa, vaan hän haluaisi kaiken pysyvän ennallaan.

Kirjaa on ihailtu ja paheksuttu, siihen on tartuttu raflaavan aiheen ansiosta, pohjautuuhan se kirjoittajan omaan kokemukseen. Ihailussa puhutaan kielestä, teoksen rakenteesta, Kristoffer Kolumbuksesta ja kirjoittajan rohkeudesta. Paheksuvassa kritiikissä taas todetaan, että kirja käsittelee vain aviovaimoa, joka tuskittelee omaa menetystään ja transihminen jätetään yksin vaikeuksineen.

Minut kirja jätti loppujen lopuksi aika kylmäksi. En oikein osannut samastua vaimoon, joka hautaa miehensä paitoja perunapeltoon, vaikka tavallaan vähän ymmärränkin häntä.

3 kommenttia:

Elegia kirjoitti...

Olen seuraillut tämän kirjan kulkua sivusta. Luin viime kesänä Ahavan romaanin Taivaalta tippivat asiat, josta pidin kovasti. Lukenen tämänkin jossain vaiheessa, mutta että annan pölyn rauhassa laskeutua sitä ennen.

Laura / Bibobook kirjoitti...

Miäkin bongasin kirjan kirjaston bestseller-hyllystä ja pakkohan siihen oli tarttua. Minun mielestäni tämä kirja oli todella hyvä, vaikka en itse aina pitänytkään Kolumbuksen kuljettamisesta tarinan rinnalla. Vaimon näkökulmaan keskittyminen oli minusta oikea ratkaisu, sillä olihan se kirjoittajankin oma katsankokulma tähän asiaan plus tämä näkökulma jää usein keskustelussa sivuun.

Lisäksi kertomus on yleistettävissä myös muihin erotilanteisiin. Vaikka entinen kumppani ei muuttuisi yhtä radikaalisti kuin tässä tapauksessa, voi eron tullen tuntua siltä, että se entinen rakas on kadonnut jonkin uuden alta pois.

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoinen kirja kyllä omalla tavallaan