tiistai 26. kesäkuuta 2018

Karjalassa keväällä 1918

Viipuri 1918Teemu Keskisarja: Viipuri 1918. Siltala, 2013. 

Teemu Keskisarjan Viipuri 1918 -kirjan taisin ostaa kirjamessuilta, mutta se jäi silloin vielä odottamaan lukemista. Nyt tänä vuonna on siis aika lukea hyllyssä odottavat 1918-kirjat, ainakin Helsinki 1918 vielä on odottamassa vuoroaan.

Kevään 1918 sotatoimet alkoivat Kannakselta ja Viipuri oli kokonaisuuden kannalta hyvin tärkeä paikka. Keskisarja kuvaa tapahtumia ja tilanteita liikkuen sekä punaisten että valkoisten puolella, päättäjien kokouksissa ja rivimiesten tunnelmissa nostaen usein jonkun nimeltä mainitun henkilön kohtalon kuvittamaan tapahtumia.

Tapahtumat etenevät melko lailla kronologisesti alusta kohti loppua. Valkoisten vallattua Viipurin löydettyjä punaisia ja punaisiksi epäiltyjä ammuttiin puhdistuksissa. Venäläisiä haettiin myös kodeista ja 29.4. heitä teloitettiin Viipurin valleilla yli 200 henkeä. Osa punaisista pyrki siviileinä ulos kaupungista ja kostotoimia pakoon. Jälkiselvittelyissä käy ilmi, että vangittujen punaisten selviämiäminen kuolemantuomiolta oli selvästi todennäköisempää, jos hän ei joutunut pikatuomioistuimen käsiin, vaan päätyi valtiorikosoikeuteen.

On selvää, että kevään 1918 tapahtumiin johtivat monet seikat jo paljon ennen vuotta 1918. Kuitenkin tuntuu ällistyttävältä, miten nopeasti kaikki kuitenkin lopulta tapahtui. Silti tapahtumat vaikuttivat ihmisiin vuosia ja vuosikymmeniä - sekä niihin, jotka olivat itse mukana, että niihin, jotka menettivät omaisensa.

Ei kommentteja: