torstai 27. syyskuuta 2018

lännenseikkailu

Zane Grey: Texasin tyttö. (West of the Pecos, 1937.) Suom. Aune Suomalainen. Riksin sarja 44. WSOY, 1958.
Templeton Lambeth odotti hartaasti poikaa, mutta hänen suureksi pettymyksekseen pitkään odotettu lapsi olikin tyttö. Hän antoi kuitenkin lapselle nimen Terrill veljensä mukaan ja kasvatti hänet pojan tapaan. Äidin kuoleman jälkeen isä päätti lähteä koettamaan onneaan lännessä. Karjatila saatiin alkuun, mutta karjavarkaat surmasivat Lambethin. Edelleen poikana esiintyvä Terrill sai ystäväkseen ja yhtiökumppanikseen nuoren Pecos Smithin.


Texasin tyttöPearl Zane Grey (1872−1939) oli yhdysvaltalainen kirjailija, joka tunnetaan erityisesti villin lännen kuvaajana. Alkuperäiseltä ammatiltaan Grey oli hammaslääkäri, mutta hän jätti työnsä kirjoittaakseen. Hänen teoksensa olivat erittäin suosittuja ja ne myivät hyvin. Grey oli ensimmäisiä bestseller-kirjailijoita, jotka ylsivät eläessään miljoonatuloihin kirjoittamalla. Menestyksen myötä hän sai runsaasti jäljittelijöitä. Grey kirjoitti kaikkiaan lähes sata teosta, joista suurin osa on lännenseikkailuja. Hänen romaaniensa ja novelliensa pohjalta on tehty yli sata elokuvaa. Greyn teoksia on suomennettu nelisenkymmentä. Texasin tyttö on julkaistu myös nimellä Pecos-joelta länteen.

Kivoja välillä nämä vanhat  seikkailuromaanit! Eiväthän ne tosin viehätä enää läheskään samalla tavalla kuin joskun nuorena, olen tainnut tulla hiukan kriittisemmäksi.
 

Ei kommentteja: