maanantai 9. helmikuuta 2015

vanhanajan romantiikkaa

Toinen pokkaripaketistani:

Jane Austen: Järki ja tunteet. WSOY, 2014. Alkuperäinen Sense and Sensibility ilmestyi vuonna 1811. Suom. Aune Brotherus.

Henry Dashwoodin kuollessa häneltä jäi vaimo ja neljä lasta. Ensimmäisestä avioliitosta oleva poika John oli perinyt mukavan omaisuuden äidiltään ja lisäksi nainut rahaa. Toinen vaimo oli lähes varaton ja samoin toisesta avioliitosta syntyneet tyttäret Elinor, Marianne ja Margaret. Talo, jossa he olivat mukavasti asuneet, kuului isän kuoleman jälkeen hänen pojalleen, joka asettuikin sinne asumaan perheineen.

Leskeksi jäänyt rouva Dashwood muutti tyttärineen Bartoniin, josta he saivat vuokrata miellyttävän huvilan kohtuuhinnalla. Paikallinen huvielämä tarjosi viihdykettä ja romantiikkaakin, vaikka kaikki asiat eivät suinkaan sujuneet tytärten salaisten haaveiden mukaisesti.

Järki ja tunteet on julkaistu vuonna 1811. Sopivaisuus ja hyvät tavat ovat arvossaan, vaikka jotkut pitävät hyvää vuotuista tuloa melkeinpä tärkeämpänä. Entisajan elämän kuvaus on viehättävää ja kertomus on edelleenkin mukaansatempaava mm. osuvan ihmiskuvauksen ansiosta.

Luulin lukeneeni tämän kirjan aikaisemmin, mutta enpä tainnut ollakaan. Austenilta olen kyllä lukenut monta romaania ja pitänyt. John Willoughbylle en kyllä antaisi yhtä auliisti anteeksi kuin Elinor ja Marianne tekevät.
Ei kommentteja: