perjantai 28. elokuuta 2015

Haudan takaa...

Charlaine Harris: Väristyksiä haudan takaa. (An Ice Cold Grave, 2007.) Suom. Sari Kumpulainen. Harper Connelly -sarja, 3. Gummerus, 2015.

Väristyksiä haudan takaa  Charlaine Harrisin uusi, neliosainen Harper Connelly -sarja ei sisällä vampyyreita, mutta kuolleiden parissa liikutaan edelleen. Harper Connelly on nuori nainen, joka on salamaniskun seurauksena saanut kyvyn aistia kuolleita. Hänet kutsutaan etsimään vainajia ja joskus myös arvioimaan vainajien kuolintapaa, sillä hän saa välähdyksiä kuolleiden viimeisistä hetkistä. Harper matkustaa ympäri Yhdysvaltoja velipuolensa Tolliverin kanssa, joka hoitaa käytännön asioita ja myös tukee Harperia silloin, kun kuolleiden kanssa seurustelu käy liian rankaksi. 

Tolliver ja Harper eivät ole todellisuudessa mitään sukua, vaikka Tolliverin isä ja Harperin äiti ovat olleet naimisissa ja heillä on yhteisiä sisarpuolia. Lapsuus on ollut traumaattinen, sillä alkujaan hyväosaiset ja menestyneet juristivanhemmat elivät huumeitten ja rikosten maailmassa. Harper, hänen sisarensa sekä Tolliver ja hänen veljensä yrittivät parhaansa mukaan hoitaa kahta yhteistä pikkusisarustaan ja pitää kulisseja yllä, että lapset saisivat pysyä yhdessä. Kaiken lisäksi Harperin sisar Cameron on siepattu koulumatkalla eikä häntä ole koskaan löydetty. Harper joskus pohtiikin, osuuko hän vielä joskus löytämään myös Cameronin ruumiin. Harperin ja Tolliverin suhde on läheinen, mutta myös kompleksinen.


Kirjoissa on mukana kohtalainen ripaus salapoliisiromaania, sillä jokaisessa kirjassa on tapahtunut myös murha ja joskus useampiakin. Harper vainajien löytäjänä on aina hengenvaarassa, koska hän on uhkana vielä paljastumattomalle murhaajalle. Harris kirjoittaa erityisen uskottavasti ihmisten suhtautumisesta Harperin toimintaan: häntä pidetään huijarina tai kummajaisena ja häntä myös paheksutaan, koska hän ottaa työstään palkkion.

Charlaine Harris on tullut tunnetuksi maailmanmenestykseksi nousseesta Sookie Stackhouse -sarjasta, joka esitteli lukijoille vaaralliset ja houkuttelevat vampyyrit ja johon pohjautui suosittu True Blood -televisiosarja.  Harper Connelly -sarja kiinnostanee jo kirjailijan vuoksi vampyyriromanssien lukijoita, vaikka kirjat ovat melko erilaisia eivätkä erityisen kevyttä luettavaa. Esimerkiksi juuri tässä kolmannessa osassa selvitettävät murhat ovat sadistisen sarjamurhaajan työtä. Sarjan neljäs ja viimeinen osa ilmestyy keväällä 2016. 

Arviotekstini ilmestyy Onnimanni-lehdessä.

Ei kommentteja: