torstai 6. elokuuta 2015

Lomalukemista, osa 2

Anna Jansson: Haudan takaa. Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom. Gummerus, 204.


  Haudan takaa
Päähenkilönä poliisi Maria Wern, joka on eronnut miehestään ja asuu lastensa kanssa Gotlannissa. Paikkakunnalla on juuri meneillään keskiaikaviikot. Rattijuoppo ajaa naisen yli, nainen vammautuu ja joutuu hoitokotiin. Myöhemmin yliajosta syytetty nainen kieltää ajaneensa, mutta hänet murhataan ennenkuin asia selviää.


Paikkakunnalla pelataan vampyyrilarppia World of Darknessin mukaisesti. Kaikki pelaajat eivät tunne lainkaan toisiaan pelin ulkopuolella eivätkä tiedä edes oikeita nimiä, seuraavan pelin aika ja paikka ilmoitetaan salaisella internet-sivulla. Opettaja suosittelee nuorelle näyttelemistä ja ohjaa tämän larppiin. Osalla larppaajista peli ja todellisuus näyttävät sekoittuvan aika vahvasti.

Osteologian opiskelija haluaa selvittää gradussaan vanhan arvoituksen. Hän tilaa nähtäväkseen 1200-luvun luurankoja. Myöhemmin hän todella kirjoittaa gradunsa yhdessä yössä - ehkä ruotsalaiset gradut eivät muistuta suomalaisia vaan ovat paremminkin lehtiartikkeleiden tapaisia.

Olen pitänyt Anna Janssonin dekkareista, mutta tämä ei ollut yhtä hyvä kuin aikaisemmat. Jotkut henkilöhahmot ja tapahtumat tuntuvat epäuskottavilta ja häiritseviltä. Ihan viihdyttävä kirja silti.

Ei kommentteja: