perjantai 22. tammikuuta 2016

kaikki keinot sallittuja sen oikean etsimissä

Anni Polva: Oletko sinäkin lemmensairas? Karisto, 1948.

Kirjaston ilmaiskirjahyllystä osui käteen tämä kirja, jonka omistuskirjoitus kertoo, että Liisa oli saanut kirjan joululahjaksi vuonna 1948. Kirjassa ei ole kansikuvaa.

Olen lukenut jonkun verran Anni Polvan kirjoja, sekä aikuisten että nuorten, ja olen kuvitellut tunnistavani Polvan tyylin. Tämä kirjan on kuitenkin varsinkin alkupuolella aika tavalla erilainen, jotenkin "kesäteatterimainen" tyyliltään. Kertomuksen edetessä kyllä Polvan alkaa tunnistaa.

Toimittaja Marja joutuu varsin julkisesti todistamaan miesystävänsä uskottomuutta, ja hän vakuuttaa saavansa uuden vaikka kirjeenvaihtoilmoituksella. Hän saakin ison kasan vastauksia ilmoitukseensa ja lähteen tapaamaan yhtä vastaajista. Väärinkäsityksiä, kilpailua ja rakastumista, kunnes kaikki päättyy onnellisesti.

Pidän tällaisista vanhoista kirjoista, ei niinkään tarinan vuoksi, vaan niiden esittämän ajankuvan takia. Hevosella lähdetään myllyyn, kaupunkilaistytön vilahtavia polvia paheksutaan, maalaistalon saunassa asuu iäkäs nainen, joka tekee ahkerasti työtä ruokansa ja yösijansa maksuksi. Ja tietysti haaveillaan paremmasta, rakastutaan ja etsitään sitä oikeaa.

Ei kommentteja: