torstai 30. kesäkuuta 2016

Kiekkomaailmassa

Terry Pratchett: Niistäjä. (Snuff, 2011.) Suom. Mika Kivimäki. Karisto, 2016.



Niistäjä

Terry Pratchett (1948-2015) loi teoksissaan oman fantasiauniversuminsa, Kiekkomaailman. Me lukijat tiedämme yhtä ja toista kyseisestä maailmasta ja sen asukkaista, onhan Kiekkomaailma-kirjoja julkaistu kaikkiaan nelisenkymmentä, suomeksikin yli kolmekymmentä.

Vartioston komentaja Sam Vimes määrätään lomalle - määrääjänä hänen rakas vaimonsa lady Sybil, joka haluaa näyttää miehelleen ja pojalleen sukunsa kartanon. Kartanonherrana esiintyminen on rasittavaa, ja Vimes kaipaa maalta kaupunkiin. Erityisesti hän kaipaa rikoksia, joita ratkaista. Ennen pitkää sellainen tuntuu löytyvänkin. Mutta miten oikeus voi toteutua, elleivät toimijat itse huomaa tekevänsä väärin? Herrasväki uskoo olevansa tavallisten ihmisten sääntöjen yläpuolella; hiisiä taas pidetään haittaeläiminä, joita voi kohdella miten tahansa.

Pratchettin vahvuuksia ovat huumori ja nokkelat oivallukset eikä hän petä Niistäjässäkään. Pratchettin maailmassa esiintyy ihmisten lisäksi monenlaisia muita olentoja. Jotkut tuntevat ennakkoluuloja muita lajeja kohtaan, mutta kaikilla on jonkinlaiset "ihmisoikeudet" kuitenkin. Vimesin johtamassa Vartiostossakin on hyvin erilaisia poliiseja, joilla kaikilla on heikkoutensa ja vahvuutensa. Loppujen lopuksi myös hiisillä näyttää olevan omalaatuinen kulttuurinsa ja kykyä oppia myös ihmisten kullttuuria.

Ei kommentteja: