torstai 30. kesäkuuta 2016

Noituri-sarjan päätös

Järven neitoAndrzej Sapkowski: Järven neito. (Pani Jeziora, 1999.) Suom. Tapani Kärkkäinen. WSOY, 2016. 647 sivua.

Järven neito on Noituri-sarjan seitsemäs osa ja sarjan päätös.Prinsessa Ciri on Yllätysten lapsi, johon liittyy paljon erikoista. Hän on noituri Geraltin holhokki, vaikkakin he ovat joutuneet erilleen ja etsineet toisiaan jo useammassa kirjassa. Geraltin rakastettu, velho Yennefer on myös kiintynyt Ciriin, ja on valmis puolustamaan tätä tyttärenään. 

Ciri on niin erityinen, että häntä tavoittelevat monet tahot. Joku haluaa hänet puolisokseen saadakseen oikeuden valtakuntaan, toista kiinnostavat Cirin sukujuuret ja toive saada Cirin jälkeläinen. Lisäksi on paljon niitä, joiden mielestä Ciri olisi parempi kuolleena. 

Noituri Geraltin, prinsessa Cirin ja velho Yenneferin elämän keskeiset tapahtumat ovat muuttuneet taruiksi ja legendoiksi. Totuuksia on aina monta, riippuen siitä, kuka on kertomassa. Noiturin, Cirin ja Yenneferin kohtalosta kertovien tarinoiden välillä palataan taas henkilöiden omiin kokemuksiin. Aikaisemmissa osissa on esiintynyt monenlaisia henkilöitä ja monia näennäisesti erillisiä tapahtumakulkuja, joita nyt punotaan yhteen. Lukiessa tuli välillä tunne, että olisi pitänyt kertauksen vuoksi lukea edelliset kirjat uudelleen.

Sarjan maailma vetää raadollisuudessaan vertoja omallemme. Ihmisten, kääpiöiden, haltioiden ja muiden olentojen väliset ennakkoluulot ja ristiriidat ovat aitoja ja uskottavia. Valtaa havittelevat monet ja vallan saamiseksi kaikki keinot ovat sallittuja. Sodissa taistelevat miehet ja naiset, jotka eivät aina itsekään tiedä, minkä puolesta antavat pian henkensä. 

Noituri Geraltin tarina on hieno kokonaisuus. Pelkästään tällaista ei ehkä jaksaisi lukea, mutta vaihteluna kevyemmälle fantasialle tämä on todella upeaa. Kirjan loppu on yllätyksellinen.

 

Ei kommentteja: