maanantai 4. toukokuuta 2015

Murha tulevaisuudessa

Kirja: Läpinäkyvä kuolema (M. G. Soikkeli)Markku Soikkeli: Läpinäkyvä kuolema. Minerva, 2014.

Tämä kirja tuli heti ilmestyttyään luettevieni listalle, kun kirjastossa osui silmiin, nappasin oitis mukaan.

Tarina sijoittuu tulevaisuuden saksalaiseen pikkukaupunkiin.Kaupungin poliisivoimissa työskentelee kolme ihmistä, komisario, etsivä ja sihteeri. Etsivä Jordan kutsutaan paikalle, kun on tapahtunut poikkeuksellinen rikos: murha.

Tulevaisuuden maailmassa julkiset alueet ovat tarkkaan valvottuja ja tiedot tallennetaan Arkistoon. Jatkuva valvonta tuo sekä turvallisuudentunnetta että ahdistusta, mutta valvontakameroiden ja muiden talenteiden ansiosta murhan selvittämisen pitäisi olla helppoa.Vaikuttaa kuitenkin siltä, että murhattu nainen on ollut huoneistossaan samaan aikaan kuin hän on tullut taloon sisälle. Lisäksi näyttää siltä, kuin hän olisi lähtenyt talosta vielä tultuaan murhatuksi.

Etsivä Jordan kuuluu syvävihreään ryhmään ja erityisesti hänen kauttaan kirjaan tuodaan kysymyksiä ympäristöstä, geeniteknologiasta ja ihmisyydestä ylipäänsä. Tulevaisuuden ihmisen geeniperimää voidaan muokata siten. että ihmisen ja hänen mahdollisten jälkeläistensä elinikä pitenee huomattavasti. Kaikki eivät tätä halua, vaan ns. syvävihreä ryhmä sitoutuu eutanasiaan 75-vuotiaana. He myös valitsevat vapaaehtoisen sterlisaation, tosin suurin osa ihmisistä on steriilejä muutenkin.

Pohdiskelut ja selitykset on sidottu tarinaan aika hyvin, ja kerronta etenee varsin sujuvasti. Hetkittäin tutkinta junnaa paikoillaan, mutta mukana on myös takaa-ajoa ja jännittävää hiiviskelyä kielletyissä paikoissa. Poliisilaitoksen sihteeri Carmen tuo hyvällä tavalla mieleen Lisbet Salanderin ja singorina Elettran. Murhakin lopulta selviää.

Pidin tästä kirjasta. Suomessa ei ole kovin runsaasti scifiä ilmestynyt, mutta taso näyttää olevan hyvä.

Markku Soikkelilta on ilmestynyt aivan äskettäin myös Tieteiskirjallisuuden käsikirja, josta myös varmaan piakkoin kirjoitan muutaman rivin.


Ei kommentteja: