lauantai 30. toukokuuta 2015

Beatlesia ja sydänsurujaHaruki Murakami: Norwegian Wood. Tammi, 2012. Suom. Aleksi Milonoff.

Haruki Murakami (s. 1949) on tällä hetkellä todella suosittu ja tunnettu kirjailija ja Norwegian Wood kuuluu hänen tunnetuimpiin teoksiinsa. 

Norwegian WoodTarina sijoittuu  päähenkilö Watanaben nuoruus- ja opiskeluvuosiin. Watanabella on hyvä ystävä Kizumi ja tällä tyttöystävä Naoko. He liikkuvat paljon kolmisin, kunnes seitsemäntoistavuotias Kizumi tekee yllättäen itsemurhan jättämättä viestiä. Watanabe lähtee opiskelemaan Tokioon, hän haluaa päästä irti menneestä. Hän tapaa sattumalta Naokon, he alkavat kävellä yhdessä ja tilanne johtaa eräänlaiseen seurusteluun, joka pohjautuu enemmän ystävyyteen kuin romantiikkaan. Naokon mieli on hauras ja nuoret voivat tavata vain harvoin, mutta Watanabe lupaa tukea Naokoa ”aina”. Watanabe tapaa muita tyttöjä, mutta omalla tavallaan hän pysyy uskollisena Naokolle. 

Romaani tuntuu välillä ahdistavalta. Nuorilla on vaikeaa, vaikka se ei aina näy päällepäin. Useampikin kirjan nuori tekee itsemurhan selittämättä  sen kummemmin. Seksiä kirjassa on aika tavalla, onhan päähenkilö nuori mies. Mielenkiintoinen tulkinta tai kulttuuriero, että vain yhdyntä on varsinaista seksiä, muuta ei lasketa.  Watanabe opiskelee ilman suurempaa intoa, hänellä on myös huvituksia, mutta erikoinen suhde Naokoon on tärkeä osa hänen elämäänsä.

Pidin paljon Värittömän miehen vaellusvuosista, Norwegian Woodin kerronta on jollakin tavoin hyvin samantyylistä, vaikka juoni onkin erilainen. Minua miellyttävät erityisesti myös monet yksityiskohdat, jotka osoittavat kirjan sijoittuvan nimenomaan Japaniin. 

Ei kommentteja: