perjantai 6. heinäkuuta 2018

Helkavirsiä kuvitettuna

Eino Leinon Helkavirsiä. Arktinen Banaani, 2015.
https://www.booky.fi/image.php?id=9789522702333&size=noresize

Tämä sopii hyvin Eino Leinon päivään!

Kymmenen sarjakuvantekijää on laatinut omat tulkintansa Eino Leinon Helkavirsistä. Mukana on agraarielämää, fantasiamaailmoja ja nykypäivää. Useimmissa tarinoissa on mukana Eino Leinon säkeitä, osassa myös muuta.  Kuvitus on monenlaista hempeän kauniista rujoon, monivärisestä mustavalkoiseen. Kuvitustyylien vaihtuminen antaa oman lisänsä kokonaisuuteen.

Kokelman aloittava "Tumma" kuuluu suosikkitarinoihini, ja Petri Hiltusen kuvamaailma sopii tarinaan upeasti. Toinen suosikkitarinani on "Merenkylpijäneidot", se on hieno myös Antti Tiaisen piirtämänä ja Vesa Vitikaisen käsikirjoittamana aukeaman mittaisena tarinana. Vesa Vitikaisen käsikirjoittama on myös Katja Louhion kuvittama "Ukri". Katriina Kailan "Kevät" on kaunis ja kammottava. Pidin kovasti myös Petri Hiltusen "Räikkö Räähkä" -toteutuksesta. Tuomas Myllylän "Kimmon kosto" on myös vaikuttava, samoin Lauri Pitkäsen "Ylermi ylpeä isäntä" ja Kristian Huitulan "Tuuri". Lauri Pitkäsen "Pimeän peikko" ja "Ukon lintu ja virvaliekki"sekä Eetu Pellonpään "Äijön virsi" ovat kiinnostavia, ne eivät ole aivan perinteistä sarjakuvaa. Perinteiseksi sarjakuvaksi sanoisin Petri Hiltusen "Pyhä Yrjänä" -tarinaa, josta minulle tuli mieleen ihanat Hal Fosterin "Prinssi Rohkea" -sarjakuvat.

Kaikkiaan kiinnostava kokonaisuus, joka todennäköisesti saa Helkavirsiä tuntemattoman tarttumaan myös Eino Leinon teokseen. Kirjassa on Petri Hiltusen esipuhe Eino Leinosta, hänen runoudestaan ja Helkavirsistä sekä lopussa tekijöiden esittelyt ja heidän kommenttejaan. Hieno kansikuva on Sari Sariolan käsialaa.

Ei kommentteja: