lauantai 21. heinäkuuta 2018

Paljastuksia ja rikoksia

Tämän kaiken minä annan sinulleDolores Redondo: Tämän kaiken minä annan sinulle. Suom. Sari Selander. Gummerus, 2018. 698 sivua.

Kirjailija Manuel Ortigosan kotiin saapuu kaksi poliisia, jotka kertovat, että Manuelin puoliso Álvaro on kuollut auto-onnettomuudessa aivan eri seudulla, mihin hän lähtiessään oli kertonut menevänsä. Manuelille paljastuu, että Álvaro kuului aatelissukuun ja että osa miehen liikematkoista onkin ollut matkoja suvun kotiseudulle. Lisäksi paikallinen poliisi vihjaa myöhemmin, ettei Álvaron kuolema ollut tavallinen auto-onnettomuus, vaikka se sellaisena käsitellään.

Yllättävien asioiden paljastuminen ja niiden selvittely puolison kuoleman jälkeen ei ole juonena mitenkään uusi ja ennennäkemätön, mutta Tämän kaiken minä annan sinulle ei tunnu kovin kliseiseltä, osittain ehkä siksi, että kysymyksessä on kaksi miestä eikä heteropari. Redondo kuvaa onnistuneesti Manuelin surua ja hänen epäilyksiään sekä Álvaroa että kohtalokkaan päivän tapahtumia kohtaan. Paikallisten ihmisten ja Álvaron sukulaisten suhtautumisessa Manueliin on tosin välillä hiukan epäuskottaviakin piirteitä.

Tämän kaiken minä annan sinulle on menestyskirja, ja minäkin luin 700-sivuisen tarinan yhdessä yössä, en vain malttanut laskea kirjaa käsistäni.

Ei kommentteja: