lauantai 22. joulukuuta 2018

Naisenelämää: Minna Canth

Minna Rytisalo: Rouva C. Gummerus, 2018.

Image for Rouva C. from Suomalainen.com Minna Canthin elämästä on kirjoitettu yhtä ja toista (esim. Minna Maijala: Hellä, herkkä, hehkuvainen, Otava, 2014), mutta varsinkaan Minna Canhtin nuoruudesta ei oikeasti tiedetä kovin paljoa, joten romaanimuoto sopii elämäntarinaan hyvin. Mukana on siis sekä faktaa että fiktiota.

Taitavasti kerrottu tarina vie mukanaan ja kuljettaa lukijan Minnan kouluun, sieltä kotiin, avioliittoon ja perhe-elämään. Kirja päättyy puolison kuolemaan ja Minnan muuttoon Kuopioon lastensa kanssa.

Kirjan lopussa on vielä kirjoittajan kommetteja, mm. että tekstissä mainittu mahdollisuus jatkaa opintoja naimisiinmenon jälkeen on fiktiota, todellisuudessa se ei olisi ollut mahdollista. Vaikka rouva C:n elämä on kuviteltua, se voisi suurimmaksi osaksi olla myös totta. Joka tapauksessa kirja antaa ajattelemisen aihetta - ei ole kovin kaukana aika, jolloin naisen tärkein tehtävä ja usein ainoa mahdollisuus oli avioliitto ja kunnialliselle (keskiluokkaiselle) naiselle sopivia ammatteja oli erittäin vähän.


Ei kommentteja: