perjantai 21. joulukuuta 2018

yksitoista yönaista

Naiset joita ajattelen öisinMia Kankimäki: Naiset, joita ajattelen öisin. Otava, 2018. 447s. + kuvaliite.

Nykypäivän naisella on (kaikesta huolimatta) valtavan paljon suuremmat mahdollisuudet tehdä valintoja elämässään kuin menneiden vuosisatojen naisilla. Jotkut naiset ovat kuitenkin pystyneet toimimaan poikkeuksellisesti jo aikaisemminkin. Näitä naisia Mia Kankimäki kertoo ajattelevansa öisin miettiessään omaa elämäänsä.

Kankimäki kertoo kirjassaan kymmenestä naisesta, jotka ovat tehneet poikkeuksellisia asioita: matkustaneet, maalanneet.
Ensimmäinen nainen, Karen Blixen, saa eniten tilaa, sata viisikymmentä sivua. Blixenin innoittamana Kankimäki matkustaa Afrikkaan, vaikka pelottaa.

Muita matkustavia naisia kirjassa ovat Isabella Bird, Ida Pfeiffer, Mary Kingsley, Alexandra David-Néel ja Nellie Bly. Taiteiteilijoita ovat Sofonisba Anguissola, Lavinia Fontana, Artemisia Gentileschi ja Yayoi Kusama. Yhdestoista yönainen on tietenkin Mia Kankimäki itse, joka on irrottautunut tavanomaisesta työelämästään keskittyäkseen matkustamiseen ja kirjoittamiseen.

On hauskaa ja virkistävää lukea naisista, jotka ovat toimineet toisin. Aina ei kysymyksessä ole pelkästään oma valinta, ja monessa suhteessa poikkeusnaiset ovat kuitenkin pitäneet yllä naiseuteen kuuluvia standardeja, kuten ehdottoman naisellinen pukeutuminen tai neitsyyden korostaminen. Vaikka nainen oli minkälainen nero, hänen on kuitenkin pitänyt pysytellä joiltakin osin kunniallisen naisen roolissa. Siis joiltakin osin, sillä taiteellinen nerous, tutkimusmatkailu tai vastaava ovat olleet miehiselle alueelle tunkeutumisia.

Tätä kirjaa voi suositella kenelle tahansa, ajattelemisen aihetta siitä varmasti löytyy jokaiselle.

Ei kommentteja: