lauantai 8. marraskuuta 2014

Lukuhaaste, seitsemäs päivä

 Ullabella


Marika Stjernstedt: Ullabella. Lyhentäen suomentanut Esteri Paalanen. WSOY, 1937. Toinen painos.

Marika Stjernstedt : UllabellaKävin kirjallisuusseminaarissa Tampereella ja tietenkin kävin vilkaisemassa yliopiston kirjaston poistohyllyä. Marika Stjernstedt (1875-1954) oli minulle ennestään tuntematon ruotsalainen kirjailija. Hän on julkaissut useita aikuisten romaaneja, mutta Ullabella lienee hänen ainoa nuortenromaaninsa. Alkuperäinen Ullabella on ilmestynyt ruotsiksi vuonna 1922.

Päähenkilö Ullabella on jäänyt äidistään orvoksi, isä suunnittelee veneitä ja viettää vilkasta seuraelämää. Hän on ainoalle tyttärelleen hyvä, kunhan vain muistaa tämän olemassaolon. Talousasioiden hoidossa isä ei ole taitava, ja konkurssin jälkeen hän, pieni Ullabella ja uskollinen palvelija Malin joutuvat muuttamaan maaseutukartanosta Tukholmaan kerrostaloasuntoon. Isä päättää koettaa onneaan Amerikassa ja jättää Ullabellan Malinin huostaan. Isän jättämä raha ei kuitenkaan riitä pitkälle eivätkä hänen Amerikasta lähettämänsä pienet summat paljoakaan helpota tilannetta. Malinin avulla Ullabella selviää ja pääsee jopa hyvään kouluun. Ja loppu on tietenkin onnellinen.

Aikaansa nähden Ullabella on varsin moderni. Ullabella ja hänen paras ystävänsä Ada opiskelevat ahkerasti, Ada aikoo lääkäriksi. Myös Ullabella haluaa ammatin, ettei enää koskaan ole riippuvainen kenenkään hyväntahtoisuudesta.

Ei kommentteja: