keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Lukuhaaste, viides päivä

Merete Mazzarella: Sielun pimeä puoli. Tammi, 2014.

Sielun pimeä puoli

Merete Mazzarellan Sielun pimeä puoli käsittelee Mary Shelleyn elämää ja hänen kirjaansa Frankenstein. Kirjan alkuosassa kirjoittaja tarkastelee historiaa, yleistä ajankuvaa uusine keksintöineen sekä erilaisia hirviökäsityksiä ja siirtyy sitten Mary Shelleyn elämänvaiheisiin.

Uteliaisuutta on joskus pidetty paheena. Uudet keksinnöt, kuten sähkö, puhuttivat, niitä kohtaan tunnettiin myös pelkoa. Älymystö keskusteli elämän olemuksesta.

Mary Shelleyn elämän lisäksi kirjassa käsitellään Frankensteinia, kirjan vastaanottoa, tulkintoja ja lähteitä. Mazzarella muistuttaa, että Frankenstein ei ollut hirviön nimi, vaan miehen, joka loi hirviön. Hirviö oli nimetön ja sen luoja hylkäsi lapsensa kauhistuneena.Ulkonäkö sai jokaisen uskomaan, että luomus oli hirviö, ja hirviö siitä tulikin.

Frankenstein ilmestyi vuonna 1818; aluksi nimettömänä, kuten usein oli tapana. Kirjoittajan oletettiin olevan mies. Teos saatiin ensimmäisen kerran suomeksi vasta vuonna 1973. Sen jälkeen siitä on otettu useita painoksia. Nämä perustuvat kirjan uudempaan versioon, jota Mary Shelley muutti ja korjaili.

Ei kommentteja: