lauantai 15. marraskuuta 2014

Lukuhaaste, viiidestoista päivä

Parhaimmillaan kuolleena?


J. K. Rowling: Paikka vapaana. (The Casual Vacancy, 2012.) Suomentanut Ilkka Rekiaro. Otava, 2012. 543 sivua.

Harry Potter -sarjan kirjoittajan uusi romaani on aika raju ja raadollinen kuvaus pikkukaupungin ihmisistä ja ihmissuhteista. Tapahtumat lähtevät liikkeelle Barry Fairbrotherin yllättävästä kuolemasta.  Valtuustossa vapautuu paikka, jota moni tavoittelee, ja samassa yhteydessä pulpahtavat pinnalle monenlaiset kaunat.


Kirjan alkuosa oli aika vaisu eikä runsaasta henkilögalleriasta aina oikein erottanut, kuka milloinkin oli kysymyksessä. Selvästi kuitenkin vaikuttaa siltä, että  edesmennyt Barry Fairbrother oli kutakuinkin seudun paras ihminen.

Loppua kohti alkaa tapahtua paljonkin. Jotkut asiat ryöstäytyvät käsistä ja monet henkilöistä ainakin miettivät melko äärimmäisiä selviytymiskeinoja. Narkomaaniäidin perheen elämää kuvataan melko realistisesti ja kaunistelematta. Kiinnostavimmiksi henkilöiksi nousevat noin kuusitoistavuotiaat koululaiset ja heillä onkin merkittävä rooli kirjan tapahtumissa. Soutajatytöt Sukhvinder ja Krystal etsivät kumpikin helpotusta vaikeaan elämäntilanteeseensa, molemmat sen saavat, vaikka aivan toisin kuin ovat suunnitelleet.

Kunnallispoliittista kähmintää, vanhempien ja lasten ristiriitoja, kiusaamista, nöyryyttämistä, väkivaltaa, salaisia ja julkisempia suhteita... kirja sisältää laajan kirjon elämää. Asteikolla yhdestä viiteen arvioisin tämän kirjan noin kolmoseksi.Tai harkinnan jälkeen kolme ja puoli. Krystalin elämänvaiheet jäivät askarruttamaan mieltä.


Ei kommentteja: