perjantai 17. huhtikuuta 2015

Kalevalaa rokaten


Sankarit
Johanna Sinisalo: Sankarit. Tammi, 2003.

Johanna Sinisalon esikoisteos Ennen päivänlaskua ei voi voitti Finlandia-palkinnon ja se onkin aivan suurenmoinen kirja. Aivan samalle tasolle Sankarit ei yllä, vaikka aika hyvä Kalevala-toteutus onkin. Olen lukenut tämän aika monta kertaa, ja aina vain tuntuu löytyvän uusia, hauskoja pikku yksityiskohtia, jotka olen unohtanut tai joita ehkä suorastaan en ole huomannut.

Väinämöinen on Rex,  rock-tähti, jonka Joukahainen, iskelmäprinssi Joakim, haastaa tunnetuin seurauksin.

Sinisalo seuraa Kalevalaa suorastaan piinallisen orjallisesti. Hän kuitenkin ratkaisee mainioilla oivalluksilla ongelmat, joita tulee vastaan menneisyyden ilmiöiden muuntamisessa nykyaikaan. Hiukan muutoksia Sinisalo on kuitenkin tehnyt, Väinämöisen syrjäyttäjää ei synnytä Marjatta, vaan Aino.

Sankarit on lukemisen arvoinen kirja. Kalevala-kytkös on sen voima ja heikkous. On ehdottomasti nautinnollisen palkitsevaa lukea kirjaa yksityiskohtia myöten tarkkana Kalevala-pastissina. Toisaalta kirjasta olisi saanut yhteinäisemmän ja "romaanimaisemman" jättämällä osa Kalevalan tapahtumista pois ja keskittymällä muutamaan päähenkilöön. 

Ei kommentteja: