maanantai 6. huhtikuuta 2015

Viattomuutta ja laskelmointia

Neito vanhassa linnassa Jane Austen: Neito vanhassa linnassa. (Northanger Abbey, 1818.) Suom. Eila Pennanen. WSOY, 2015.

Olen lukenut Austenia aikaisemmin, mutta tätä en ainakaan muista lukeneeni ennen. Sain kirjan arvosteltavaksi, mikä on aika hauskaa sikäli, että alkuperäisenä teos on julkaistu ensimmäisen kerran melkein kaksisataa vuotta sitten.

Austenin kirjat ovat romanttisia ja säädyllisiä, mutta myös täynnä huumoria. Tässä kirjassa on myös selvää romaanien kliseiden parodiointia. Kirjailija mm. kertoo, ettei mikään Catherinen lapsuudessa viitannut siihen, että hänestä tulisi kirjan sankaritar, koska tämän isä ei ollut hunningolla eikä hänellä ollut taipumusta pitää tyttäriään telkien takana eikä äitikään ollut kuollut Catherinen syntyessä. 

Catherine pääsee perhetuttujen mukana Bathiin, jonne tuohon aikaan mentiin juomaan terveysvesiä ja seurustelemaan. Catherinekin solmii uusia tuttavuuksia ja mm. pääsee vierailemaan oikeassa vanhassa linnassa. Kauhuromantiikan ystävänä Catherine odottaa salakäytäviä ja kummituksia, mutta niiden suhteen linna tuottaa pettymyksen. Muuten vierailussa on kyllä jännitystä. 

Pidin tästä kirjasta, vaikka en sanoisi sitä Jane Austenin parhaaksi. 
 

Ei kommentteja: