maanantai 20. huhtikuuta 2015

Lisää Asimovia

Isaac Asimov: Kohti Säätiötä. (Forward the Foundation, 1993.) Suomentanut Jorma-Veikko Sappinen. WSOY, 1995.

Isaac Asimov (1920-1992) kuuluu maailman merkittävimpiin tieteiskirjailijoihin ja Säätiö-sarja on hänen tunnetuin työnsä.Asimov julkaisi alkuperäisen Säätiö-trilogian jo 1950-luvulla, mutta jatkoi sarjaa myöhemmin, 1980-luvulla. Ensin tuli kaksi kirjaa, jotka sijoittuivat trilogian jatkoksi, 1988 ilmestyi Säätiön alkusoitto ja lopuksi Kohti Säätiötä, joka sijoittuu Säätiön alkusoiton ja Säätiö-trilogian väliin. Asimov sai teoksen valmiiksi vain vähän ennen kuolemaansa.
Kohti säätiötä

Kohti Säätiötä kertoo asioita ennen Säätiöiden aikaa, kun psykohistoriaa vasta laaditaan. Hari Seldon tuskittelee teorioittensa kanssa. Vaikka hänestä itsestään tuntuu, ettei hän pääse kovin paljon eteenpäin, hänen työtään pidetään niin vaarallisena, että hänet yritetään murhata.

Tavallaan on ihan hienoa kertoa taustoja asioille, ja tällaista monet Säätiö-fanit ovat toivoneet. Toisaalta Hari Seldonin elämänvaiheitten kuvaus vie hiukan tilaa omalta mielikuvitukselta. Pidin kuitenkin tästä kirjasta paljon. Erityisesti pidän "realistisesta" tutkimuksen kuvauksesta:   mullistavakaan keksintö ei ole saman tien käytettävissä ja sovellettavissa, vaan vaatii paljon työtä. 

Ei kommentteja: