keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Dekkareita hyllystäni 3

Quentin Patrik: Viisi askelta murhaan. Viihdeviikarit, 1989.

Quentin Patrik tai Patrik Quentin on salanimi, jolla Richard Wilson Webb ja Hugh Wheeler julkaisivat yhdessä kirjoittamiaan dekkareita. Kaksikko on julkaissut myös nimellä Jonathan Stagge, tämäkin romaani (The Dogs Do Bark) on vuonna 1936 julkaistu Staggen nimellä.

Ensimmäiset nimellä Q. Patrik julkaistut romaanit olivat Webbin ja Martha Mott Kelleyn yhdessä kirjoittamia, pari romaania Webb kirjoitti Mary Louise White Aswellin kanssa, mutta suurin osa on Webbin ja Wheelerin yhdessä kirjoittamia. Myöhemmin Hugh Wheeler on käyttänyt salanimeä myös yksin.


 kuva: Viisi askelta murhaan  Kirjan päähenkilö on maalaislääkäri Hugh Westlake. Hän on leskimies ja asuu kymmenvuotian tyttärensä Dawnin kanssa. Kylän keskeisiin huveihin kuuluvat hevoset ja ketunmetsästys, myös sekä Westlake että hänen tyttärensä ovat innokkaita harrastajia.

Eräänä yönä koirat haukkuvat oudosti ja seuraavan päivän ketunmetsästyksen yhteysessä löytyy ruumis... Sheriffi Cobb haluaa paikallista apua ja kutsuu Westlaken apulaissheriffiksi. Kukapa tuntisi seudun ja sen asukkaat paremmin kuin paikallinen perhelääkäri.

Näissä vanhoissa dekkareissa pääsee entisajan maalaiskylien elämään. Näkökulma on aina keski- ja yläluokkaisten asukkaiden, työväkeen kuuluvia mainitaan harvoin. Lääkärit tuntuvat usein selittelevän potilaittensa terveydentilaa ja sairauksia ilman vaitiolovelvollisuuden taakkaa. Viihdyttävää luettavaa joka tapauksessa.  

Ei kommentteja: