sunnuntai 28. joulukuuta 2014

joulunajan lukemista 3

Kaksi dekkaria


Carter Dickson: Kaunottaren kuolema. WSOY 1989. SAPO.
Reginald Hill: Elämään palautettu. WSOY 1996. SAPO.

John Dickson Carr (1906-1977) oli yhdysvaltalainen "dekkarin kultakauden" kirjailija, joka julkaisi myös salanimillä Carter Dickson, Carr Dickson ja Roger Fairbairn. Kaunottaren kuolema on alunperin julkaistu vuonna 1943 ja tapahtumat sijoittuvat toisen maailmansodan alkuaikoihin. Sota on olemassa taustalla, vaikka se ei suoranaisesti vaikuta Pohjois-Devonin pikkukaupungin elämään. Tapahtumista kirjoittaa eläkkeelle jäänyt lääkäri, jota paikkakuntalaiset nimittävät tohtori Lukeksi. Loppupaljastuksen ja jälkisanat kirjoittaa toinen henkilö tohtori Luken kuoltua ilmahyökkäyksessä Bristolissa 25.11.1940.

Reginald Hill (1936-2012) oli brittiläinen kirjailija, jonka luomuksia ovat Andrew Dalziel ja Peter Pascoe -nimiset etsivät. Elämään palautettu kertoo vuonna 1963 tapahtuneesta rikoksesta. Murhasta on tuomittu mies ja nainen; mies on hirtetty, mutta nainen on istunut vankilassa 27 vuotta. Nyt on herännyt epäilyksiä tuomion oikeellisuudesta ja nainen vapautetaan vankilasta. Kun asia on nostettu päivänvaloon, monellakin taholla on kiinnostusta siihen, mitä kolmekymmentä vuotta sitten todella tapahtui.  

Carten Dicksonin dekkareissa esiintyy usein suljetun huoneen mysteeri. Myös Kaunottaren kuolemassa on seikkoja, jotka näyttävät mahdottomilta. Elämään palautettu -dekkarissa tutkitaan menneisyyden murhaa, jossa rikoksen jäljet ovat jo kylmenneet. Molemmissa dekkareissa keskeisiä ovat kiihkeät tunteet ja kielletyt rakkaussuhteet. Mihin saakka rakkaus ja lojaalius venyvät, mihin johtaa mustasukkaisuus...

           
Molemmat kirjat ovat omasta kirjahyllystäni.

Ei kommentteja: