perjantai 2. tammikuuta 2015

työkirjoja

Vuosi on vaihtunut ja työt alkavat. Tekeillä on kirjoihin liittyvä hanke, jonka vuoksi täytyy lukea uudelleen suuri määrä vanhoja kirjoja, jonkun verran myös uusia. Kirjoitan näistä kirjoista tänne aina silloin, kun ehdin.


 Robert A. Heinlein: Taistelu Venuksessa. WSOY, 1978.kuva: Taistelu Venuksessa

Podkayne-tyttö asuu Marsissa ja haaveilee avaruuslentäjän ammatista. Kirja on kirjoitettu Podkaynen päiväkirjan muotoon. Hänen perheensä on suunnitellut matkaa Maahan, mutta perheasiat estävät suunnitelmien toteutumisen. Podkaynen Tom-setä päättää kuitenkin lähteä Venus - Maa -kiertomatkalle ja ottaa Podkaynen ja tämän pikkuveljen Clarkin mukaansa.

Matka on näennäisesti huvimatka, mutta todellisuudessa Tom-sedän on tarkoitus ottaa osaa planettainväliseen huippukokoukseen. Venuksessa tapahtuu sitten kaikenlaista, kun erään äärikannan edustajat yrittävät vaikuttaa Tom-sedän äänestyskäyttäytymiseen lapsia uhkaamalla.

Kirja on hauska ja jännittävä, erityisesti Marsin elämästä ja tavoista kertova osuus on mielenkiintoinen. Tapahtumat päättyvät aika erikoisella tavalla, kirja vaikuttaa ikään kuin loppuvan kesken tai valmistelevan jatko-osaa.  Toinenkin epämiellyttävä seikka kirjassa on. Päähenkilö Podkayne on huippuälykäs ja haaveilee avaruuslentäjän urasta. Hän on käynyt erikoiskursseja ja ymmärtää oikeasti asiasta paljon. Kuitenkin hän alkaa suunnitella, että kouluttautuisi sittenkin lentoemännäksi, joka hoitaa pikkulapsia matkojen aikana, koska sellaiseen työhön naisen on helpompi päästä. Muutenkin miesten ja naisten elämän työnjako näyttää tulevaisuudessakin olevan samanlaista kuin kirjan kirjoitusaikana 1950- ja 60-lukujen vaihteessa. Poikkeuksena Podkaynen äiti, joka tekee vaativaa ja itsenäistä suunnittelutyötä. Hänkin tosin muuttuu vain ja ainoastaan lapsistaan välittäväksi äitiolennoksi perheenlisäyksen yllättäessä.

Omasta hyllystä otin esille tämänkin.

Ei kommentteja: