torstai 22. tammikuuta 2015

Teemestarin kirja

Emmi Itäranta: Teemestarin kirja. Teos, 2012. 

Teemestarin kirja kansi
Emmi Itäranta voitti Teemestarin kirjalla Teoksen romaanikäsikirjoituskilpailun vuonna 2011. Kirja on ollut menestys ja sen käännösoikeudet on myyty moneen maahan. Suomessa Itäranta palkittiin romaanistaan Kalevi Jäntin palkinnolla. Yhdysvalloissa romaani on saanut nimen Memory of Water ja se on nimetty Philip K. Dick -palkintoehdokkaaksi.

Olen aikonut lukea Teemestarin kirjan siitä saakka, kun se ilmestyi, mutta vasta nyt satuin huomaamaan sen kirjastossa ja nappasin mukaani. Otin kirjan iltalukemiseksi tarkoituksenani lukea pari lukua ennen nukahtamista, mutta luin kirjan loppuun saman tien.

Paljon hehkutetusta kirjasta odotukset ovat tietysti korkealla ja joskus pettyy, kun palkittu kirja ei sitten olekaan "elämää suurempi" elämys. Teemestarin kirjan kohdalla on kyllä helppo ymmärtää, miksi kirja on saavuttanut menestyksen. Kirjan rakenne on tasapainoinen, juoni jännittävä ja kieli kaunista. Puhtaan veden puute on todellinen ongelma monin paikoin maapalloa nykyäänkin, mutta länsimaista lukijaa se koskettaa tietysti vahvasti, kun se tapahtuu meille. Suomalaisen kylän ja itämaisen teeseremoniaperinteen yhdistäminen tekee kertomuksesta samalla kertaa ainutlaatuisen ja universaalin.

Perinteentutkijana ymmärrän hyvin, että Teemestarille ja hänen oppilaalleen on hyvin tärkeää säilyttää ikivanha perinne. Voisi kuvitella, että teeseremoniaperinteen ylläpito voisi olla arvokas asia koko kylälle. Sitä se ei näytä varsinaisesti olevan, vaikka Teemestari toki on arvostettu siinä missä muutkin kylän merkkihenkilöt.

Kirjassa on monia kiinnostavia ja hienoja yksityiskohtia. Mieleen jäi tytön valmistuminen teemestareitten miehisen perinteen jatkumoon, Norian ja Sanjan ystävyys, salaisuudet, matkan valmistelu. Kuvaus maailmasta, jossa puhdas vesi on säännösteltyä ja kallista kauppatavaraa, on pelottava.

Kirjan kansi on rauhallinen ja tavallaan miellyttävä, mutta takakansiteksti ei erotu ruskealta pohjalta niin hyvin kuin toivoisi (kappaleeni on muovitettu kirjaston kirja).Ei kommentteja: