sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Dekkareita hyllystäni 6


  Margery Allingham: Kohtalokas kotiopettajatar. WSOY, 1990 (2. painos, ensimmäinen 1968). (SAPO)Nuori mies ja nuori nainen ovat rakastuneita ja aikovat kihlautua. Tytön isä on ollut suostuvainen, mutta yllättäen hän kieltäytyykin hyväksymästä kihlausta.

Poika on adoptoitu vauvana ja monet ovat arvelleet hänen olevan kuitenkin sukua. Näyttää kuitenkin siltä, että lapsen on tuonut sodan aikana pommituksia pakoon nuori nainen, joka ei ole antanut henkilötietojaan ja joka on häipynyt tiehensä, kun hänelle on tehty kysymyksiä. Lapset ovat peräisin erittäin huonomaineiselta alueelta. Morsiamen isä onkin huolissaan perintötekijöistä, esimerkiksi pojan suvussa mahdollisesti esiintyvästä mielisairaudesta.

Monenlaista petkutusta ja kummallisuutta ilmenee, ennenkuin totuus paljastuu. Ei liene liian paha paljastus, jos toteaa, että pojan syntyperä lopulta osoittautuu riittävän hyväksi avioliitolle. Asenteellisuushan näissä sapoissa kukoistaa, vaikka tässä myös rikkaan perheen viat nostetaan selvästi näkyviin. Myös aviollisen syntyperän merkitys on suuri, vaikka "paremman väen" miehen avioton lapsi hyväksytään paremmin kuin alaluokkaisen naisen hairahdus.  Kertomukseen kietoutuu myös sata vuotta vanha häväistys- ja murhajuttu.Ei kommentteja: