keskiviikko 29. elokuuta 2018

Palataan luettuihin: Nyky-Japania

Siinä ne julkaistut kirjat sitten toistaiseksi olivatkin. Tälla hetkellä on tekeillä yksi, kirjallisuuteen liittyvä, jonka toivon saavani valmiiksi vuodenvaihteen tienoilla, ja toinen, jonka sisältöä vasta hahmottelen. Kirjoittaminen on intohimoni, se on sekä työni että harrastukseni.

Mutta palataan taas kirjoitetuista kirjoista luettuihin!


Banana Yoshimoto: N. P. (N. P., 1990.) Suom. Kai Nieminen. Otava, 1996. 

Kuvahaun tulos haulle yoshimoto n.p.

Banana Yoshimoto (oik. Mahoko Yoshimoto, s. 24.7.1964) on japanilainen kirjailija. Hänen esikoisteoksensa Kitchen (1988) oli suurmenestys, siitä otettiin yli kuusikymmentä painosta pelkästään Japanissa, ja siitä on tehty kaksi eri elokuvasovitusta. Yoshimoto sai kirjasta useita palkintoja. Kaikkiaan Yoshimoto on julkaissut kaksitoista romaania ja seitsemän essee- ja kertomuskokoelmaa.


Nuoren Kazami Kanoon miesystävä Shooji on tehnyt yllättäen itsemurhan. Shooji on kääntänyt japaniksi japanilaisen kirjailijan englanniksi kirjoittamaa kertomusta, ja Kazami tietää, että kaksi muutakin kyseisen kokoelman novellien kääntäjää on myös tehnyt itsemurhan pian aloitettuaan käännöstyötä. Kirjailija itsekin on kuollut oman käden kautta. Novellikokoelma kirouksineen kietoutuu Kazamin elämään ja hänen tapaamiinsa ihmisiin. 
Nykyajan Japania. Käydään töissä ja baarissa, bailataaan ja tehdään itsemurhia.  Paikoin oli helppo samastua päähenkilöön, paikoin ei. Mutta omalla tavallaan kiinnostava kuitenkin.
 

Ei kommentteja: