keskiviikko 8. elokuuta 2018

Vierailla maillaUrsula K. Le Guin: Muistamisen taito. (Powers, 2007.) Suom. Kristiina Rikman. WSOY, 2008.


Ursula Kroeber Le Guin (21.10.1929−22.1.2018) oli yhdysvaltalainen kirjailija, jonka tunnetuimmat teokset ovat vuonna 1969 julkaistu Pimeyden vasen käsi ja vuosina 1968−1974 julkaistu Maameri-trilogia. Muistamisen taito on Läntisen rannan aikakirjat -trilogian kolmas osa. Kirja on saanut Nebula-palkinnon.

Arcan talossa orjiakin kohdellaan hyvin. Gavir, hänen sisarensa Sallo ja muut sopivanikäiset orjalapset istuvat talon lasten kanssa yhteisillä koulutunneilla ja leikkivät yhdessä. Orjilla on toki työnsä, mutta lapsille jää myös vapaa-aikaa. Gaviria koulutetaan opettajaksi, sopivan iän saavuttanut Sallo lahjoitetaan talon vanhimmalle pojalle Yavenille, jota Sallo on rakastanut lapsesta saakka.

Kaikki on siis hyvin, vaikka tietenkin orjien ja talon väen välillä on olemassa selvät rajat, joita ei koskaan voi ylittää. Sallokin tietää, että jos hän saa lapsen, se myydään pois, ja että aikanaan Yavenin on otettava oikea puoliso. Mutta sitten tapahtuu pahoja asioita, joita Gavir on jo aikaisemmin nähnyt, sillä hän ”muistaa” asioita, joita ei ole vielä tapahtunut. Gavir joutuu lähtemään, mutta minne karannut orja voi mennä?

Le Guin on aina varma lukunautinto, eikä tämä ollut pettymys. Usein fantasiaa lukiessa olen sitä mieltä, että olisi taas voinut vähän tiivistää, mutta tässä tuli päinvastainen tunne: loppuosan tapahtumiin olisi voinut käyttää enemmänkin sivuja.Ei kommentteja: