perjantai 3. maaliskuuta 2017

Hulluna Japaniin

Mia Kankimäki: Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin. Otava, 2013.
Minna Eväsoja: Melkein geisha. Hurmaava ja hullu Japani. Gummerus,  2016.

 
Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeamminKaksi Japaniin liittyvää kirjaa, molemmissa liikutaan paljon Kiotossa, joka on ihana kaupunki. Nämä kirjat herättivät taas kaipuun Japaniin!

Mia Kankimäki kuvailee kirjassaan Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin japanilaisen Heian-kauden hovinaisen, Sei Shonagonin elämään liittyvää tutkimusta. Sei Shonagon kirjoitti Tyynynaluskirjan 900-luvun lopulla. Kirjasta itsestään on olemassa vain kopioita, jotka poikkeavat toisistaan. Kirjoittajasta ei tiedetä juuri mitään, Sei Shonagon ei ollut hänen nimensä, sei viittaa Kiyowara-sukuun ja shonagon tarkoittaa alempaa neuvonantajaa. Hänen uskotaan syntyneen noin vuonna 965 ja menneen hoviin keisarinna Teishin palvelukseen vuosien 990 ja 993 välillä.

Melkein geishaKankimäki kuvailee omia kokemuksiaan Japanissa etsiessään sitä maailmaa, jossa Sei Shonagon eli. Molempien naisten tekstit kietoutuvat viehättävästi yhteen Kankimäen puhutellessa Seiksi nimittämäänsä kirjailijaa ja lainatessa tämän tekstiä.


Minna Eväsoja käsittelee kirjassaan opiskeluaikaansa Japanissa; sitä, miten hän totutteli elämään länsimaalaisena japanilaisten joukossa. Eväsoja opiskeli nimenomaan asioita, jotka kuuluvat Japanin historiaan ja vanhaan kulttuuriin, ja hän teki sen ryhmässä, jossa oli sekä ulkomaalaisia että japanilaisia opiskelijoita. Ulkomaalaisuus oli yksi erottava asia, mutta myös naiseus oli merkittävä: nainen ei voinut tehdä mitä tahansa, vaikka olisi ollut ulkomaalainenkin. Toisaalta hän sai joskus mukaansa japanilaisia opiselutovereitaan, jotka Eväsojan kanssa tekivät asioita, joita ehkä eivät olisi rohjenneet tehdä yksin.
Myös Eväsoja lopettaa kirjansa Sei Shonagoniin ja tekee oman listansa asioista, jotka saavat hänet kaipaamaan Kiotoon.

Molemmissa kirjoissa nainen lähtee yksin Japaniin kiinnostuneena japanilaisesta kulttuurista. Toinen naisista ei osaa edes kieltä, toinen osaa jopa lukea ja kirjoittaa. Molemmat ihastuvat siihen, mitä löytävät, palaavat monta kertaa ja kaipaavat Japaniin ollessaan sieltä poissa.

Pidin kovasti molemmista kirjoista. Olen itse käynyt muutaman kerran Kiotossa ja viehättynyt siihen, joten Kioton kuvaukset olivat nautinnollisia. Sei Shonagonin etsintä vei myös vahvasti mukanaan, ehkä koska olen itse tehnyt samantapaisen, vaikka paljon vaatimattomamman etsintämatkan erään suomalaisen kirjoittavan naisen jäljille.

Helmet lukuhaasteeseen näistä:


Mia Kankimäki: Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin
1. Kirjan nimi on mielestäsi kaunis
2. Kirjablogissa kehuttu kirja
4. Kirja lisää hyvinvointiasi
9. Toisen taideteoksen inspiroima kirja

10. Kirjan kansi on mielestäsi kaunis  
18. Kirjan nimessä on vähintään neljä sanaa

30. Kirjan nimessä on tunne

Minna Eväsoja: Melkein geisha. Hurmaava ja hullu Japani

4. Kirja lisää hyvinvointiasi
10. Kirjan kansi on mielestäsi kaunis
18. Kirjan nimessä on vähintään neljä sanaa
30. Kirjan nimessä on tunne
 

Ei kommentteja: