torstai 28. huhtikuuta 2016

Kaunis rakkaustarina

Tähtiin kirjoitettu virheJohn Green: Tähtiin kirjoitettu virhe.(The Fault in Our Stars, 2012.) Suom. Helene Bützow. Wsoy, 2013.

Millaista on olla nuori, kun ei voi suunnitella tulevaisuutta, kun edessä ei voi olla muuta kuin kuolema?

Parantumattomaan ja nopeasti tappavaan syöpään 13-vuotiaana sairastunut Hazel tietää. Hänen kohdallaan kokeilussa oleva lääke on kuitenkin antanut lisäaikaa estäessään keuhkossa olevien etäpesäkkeiden kasvua. 16-vuotiaana Hazel kuljettaa mukanaan kannettavaa happisäiliötä ja käyttää happiviiksiä. Hazel lukee ja katselee televisioa, käy kerran viikossa vertaistukiryhmässä ja tapaa joskus vanhoja koulukavereitaan. Kuoleminen odottaa kuitenkin kulman takana.

Kun Hazel tapaa tukiryhmässä Augustus Watersin, hän mieltyy tähän heti. Rakastumista Hazel kuitenkin vastustaa. Hänhän on kuolemassa millä hetkellä tahansa, tulevaisuutta ei voi suunnitella, rakastumisesta jää vain suru ja ikävä.

Tähtiin kirjoitettu virhe on kaunis rakkaustarina. Oli kysymys perheestä tai rakastetusta, rakkaus ei lopu kuolemaan. Parissa kohdassa hiukan itkin. Kirja on kuitenkin myös hyvin hauska, lukiessani taisin nauraa ääneen useampaankin kertaan.

Kaikkiaan kirja on ajatuksia herättävä monessa mielessä. Se antaa äänen ja kasvot parantumattomasti sairaalle ja ihmiselle, jonka vamma näkyy päältä joka hetki. Sairauden takana on todellinen ihminen perheineen, iloineen ja suruineen, ei pelkkä potilas. Ja mikä sitten on elämässä tärkeää? 

Ei kommentteja: