tiistai 16. elokuuta 2016

Kompleksista elämää

photo
Niina Repo: Kompleksi. Siltala, 2016.

Kirjastosta osui käsiin tämä, josta olen nähnyt hyviä kommentteja. Otin siis lainaan ja luettavaksi.En pettynyt.

Niina Repo kirjoittaa henkilöstä nimeltä Niina. Kompleksi on hänen työpaikkansa ja Kompleksin pomo on hänen aviomiehensä. Aviomies etsii etseään ja löytää satunnaissuhteita.

Työpaikalla kannustetaan löytämään omat voimavaransa, ja Niinakin innostuu kirjoittamaan varsin rajuja tekstejä, jotka liittyvät hänen omaan elämäänsä. Samoihin aikoihin hän alkaa pelätä sairastumista: kirjeet eivät mene perille (ehkä niitä ei ole lähetetty), tavarat häviävät ja löytyvät hämmentävistä paikoista. Niina ei ole ihan varma, mikä on totta ja mikä ei. Työpaikan ilmapiiriä kiristää vielä tieto pian alkavista yt-neuvotteluista.

Sitten erään juhlatilaisuuden jälkeen Niinan mies katoaa. Hän ei ilmesty kotiin eikä työpaikalleen, juhlista hän ei ole mennyt kenenkään rakastajattarensa luo. Miehen epäillään kuolleen. Niinan muistikirjassa on tekstejä, jossa hän suunnittelee miehensä tappamista erilaisilla kasvimyrkyllä, ja kirjoitus, jossa hän lyö miestään päähän lapiolla ja hautaa ruumiin puutarhaan. Niinaa epäillään miehensä murhasta, mutta mitä oikeasti on tapahtunut?

Niina Repo kirjoittaa jollakin tavalla arkisen tuttua tekstiä, jossa kuitenkin risteilevät monenlaiset säikeet. Kirjaa on vaikea laskea käsistään.


  

Ei kommentteja: