keskiviikko 18. joulukuuta 2019

Mies vai nainen?


Ben Jelloun, Tahar: Seitsemäs portti. (L’enfant de sable, 1985.) Suom. Annikki Suni. Gummerus, 1987.

Tahar Ben Jelloun (s. 1.12.1944) on marokkolainen kirjailija, joka asuu Ranskassa. Hänen äidinkielensä on arabia, mutta hän kirjoittaa kirjansa ranskaksi. 
KansikuvaHadži Ahmed alkaa jo epäillä, että häntä oli kohdannut kirous, kun hänen vaimonsa synnyttää pelkkiä tyttäriä toinen toisensa perään. Seitsemännen tyttären jälkeen mies kertoo vaimolleen, että seuraava lapsi on poika ja saa nimekseen Ahmed, olipa tällä jalkojen välissä mitä tahansa. Kätilöksi valitaan kokenut, iäkäs nainen, joka vannoo pitävänsä salaisuuden.

Tämä lapsi otetaan vastaan miehenä, joka valaisee läsnäolollaan tämän alakuloisen talon, hänet kasvatetaan miehille tarkoitetun perinteen mukaisesti, ja tietenkin hän hallitsee ja suojelee teitä minun kuolemani jälkeen. Meitä on siis kolme tätä salaisuutta jakamassa, pian meitä on kaksi, sillä Lalla Radhia on jo vanhuudenheikko ja jättänee meidät kohta puoliin, sitten lopuksi sinä olet ainoa, sillä minä olen sinua kaksikymmentä vuotta vanhempi ja lähden tietenkin ennen sinua. (s. 19−20.)
Salaisuuden tuntevia on tietenkin yksi enemmän: Ahmed itse. Millaista on elää suuren salaisuuden kantajana? Ahmed on saanut miehen kasvatuksen, hän tietää, että naiset ovat paljon huonompia kuin miehet, eikä perinteinen naisenelämä häntä houkuttele. Silti hän ei ole onnellinen myöskään miehenä. Seitsemäs portti ei kerro vain yhtä tarinaa, vaan tarjoaa useita vaihtoehtoja. Lukijaa, siis minua, kirja jää mietityttämään ja oma mielikuvitukseni tarjoaa vielä lisää vaihtoehtoja.

Ei kommentteja: