sunnuntai 13. elokuuta 2023

Tähtifantasiaa: Täytetyt

 

Nyt on Sookien tarina taas kerran luettuna. Tulipa kokonaisuudesta paikoin mieleeni aika vahvasti Vladimir Proppin ihmesadun kaava. Sookie seikkailee auttajineen ja vastustajineen, lopulta paluu kotiin voittajana eli rikkaana ja melkein avioituneenakin eli Se Oikea löytyy. (Toivottavasti ei tullut liikaa juonipaljastuksia.)

*

Sitten siirrytään eteenpäin uuteen kirjaan:

Täytetyt - Jyrki Vainonen 

Tämän vuoden Tähtifantasia-palkinnon sai Jyrki Vainonen teoksellaan Täytetyt. Tähtifantasia-palkintohan on Helsingin Science Fiction Seuran jakama palkinto edellisvuoden parhaalle Suomessa ilmestyneelle fantasiakirjalle. Tämän vuoden ehdokkaat painottuivat kauhufantasiaan, joka tällä hetkellä on muutenkin kovassa nosteessa), ja sitä edustaa myös Vainosen romaani.  

Romaanin keskiössä on todellinen yksinäisyys, asuminen paikassa, jossa ei ole ketään muita. Muurien ympäröimästä autiokaupungista ei pääse pois, lähtemistä yrittävä huomaa päätyneensä takaisin kaupunkiin. Kaupunkiin liittyy tarinoita, joita löytyy unista ja aikaisempien asukkaan kirjoittamasta päiväkirjasta. Kirja tuntui paikoin jopa melko ahdistavalta, mutta hienoa kuvausta se on.

Muut tähtifantasia-ehdokkaat olivat Mariana Enriquezin Yö kuuluu meille, Marko Hautalan Kuolleiden valssi, Keigo Higashinon Namiyan puodin ihmeet ja Marja Kyllösen Vainajaiset. Näistäkin vielä ennen pitkää kirjoitan jotain.  



Ei kommentteja: