tiistai 11. syyskuuta 2018

Luostarin neito

Maria Turtschaninoff: Maresi. Suom. Marja Kyrö.
Tammi 2014.



Maresi on Finlandia Junior -voittaja 2014 ja kirja vaikuttanut minusta kiinnostavalta, joten tilasin sen verkkokaupasta itselleni. Laitoin kirjan kuitenkin säästöön odottamaan sopivaa lukuhetkeä. Kirja oli jo oikeastaan unohtunut hyllyyn, kun sen taas huomasin ja otin luettavaksi.

Syrjäisellä saarella sijaitseva Punainen luostari on naisten luostari. Miespuoliset kauppiaat ja kalastajat pääsevät vain laiturille, sillä luostari on myös turvapaikka eri puolilta maailmaa saapuneille naisille. Maresi on tullut kaukaa, hän ei edes osannut luostarissa puhuttua kieltä ennen tuloaan. Hänen perheensä näki nälkää, ja Maresi lähetettiin paremman elämän toivossa luostariin. Luostarissa tapahtuu monenlaista ja Maresillekin selviää hänen kutsumuksensa.

Maria Turtschaninoff julkaisi esikoisromaaninsa vuonna 2007. Vuonna 2008 ilmestynyt Arra sai Svenska litteratursällskapet i Finland -palkinnon ja nimettiin Finlandia Junior -ehdokkaaksi. Maresi-teos voitti Svenska Ylen kirjallisuuspalkinnon ja Finlandia Juniorin. Turtschaninoffille on myönnetty myös Svenska kulturfondenin suuri kulttuuripalkinto vuonna 2017 ja Längmanin säätiön palkinto vuonna 2018. Maresi on käännetty yli kahdellekymmenelle kielelle.
Maresi aloittaa Punaisen luostarin kronikoita -sarjan, jossa on tähän saakka julkaistu Naondel (2016) ja seuraava, Maresin voima, ilmestyy ihan lähiaikoina.Täytynee lukea!

Olen kuullut joskus Aboagora-luentosarjassa Turussa Maria Turtschaninoffin mainion esityksen kirjoittamisesta ja kirjailijuudesta.


Ei kommentteja: